top of page

Alkohol, träning och prestation...

Alkohol kan vara en social följeslagare för många, men hur påverkas vår fysiska prestationsförmåga av alkohol egentligen?


När vi konsumerar alkohol bryts den ner i levern, och under denna process bildas restprodukter som kan få oss att må dåligt. Levern har en central roll, och när den är upptagen med att hantera alkoholen kan den inte utföra sina andra viktiga funktioner, som att reglera blodsockret och optimera borttagandet av mat från kroppen.

Detta kan leda till symptom som trötthet, illamående och magproblem.

Dessutom kan alkoholen påverka vår sömn, leda till uttorkning och orsaka reaktioner i immunsystemet, vilket får oss att känna oss sjuka dagen efter.

Vätskebrist är en annan faktor, och det är därför det rekommenderas att man dricker vatten under eller efter att man konsumerar alkohol (varannan vatten, right?) ;) Eller så kan du använda Vitapranas elektrolytblandning och optimera vätskeintaget ytterligare (tips: blanda när du kommer hem och drick - den KAN se något suspekt ut om du hivar fram en burk pulver ute på krogen och blandar i ett glas)





Följande aspekter är alltså värda att ta en närmare titt på gällande alkohol och fysisk prestation:


  1. Dehydrering: Alkohol är diuretiskt och kan leda till vätskebrist, vilket påverkar muskelfunktion och uthållighet negativt. Jag ser sällan vin- eller shottstationer längs med marathonloppen, nu förstår jag varför (OBS! Ironi)

  2. Energi: Alkohol innehåller många kalorier men ger ingen näring. Det kan öka det totala kaloriintaget utan att ge bränsle för träning. MEN, fyllematen man glufsar i sig däremot - DEN brukar innehålla MASSOR av kalorier! :D Sällan den kvalitativa sorten, men en kalori är ju bara en kalori? Eller...? ;)

  3. Proteinsyntes: Alkoholkonsumtion efter träning kan hämma proteinsyntesen, vilket försvårar återhämtning och muskeluppbyggnad. MÄNGD och FREKVENS av ditt totala alkoholintag spelar stor roll i detta påståendet.

  4. Fettförbränning: När alkohol konsumeras prioriterar kroppen att bryta ner alkoholen framför fett och kolhydrater, vilket kan hämma din fettförbränning.

  5. Koordination och reaktionsförmåga: Alkohol påverkar motorik och koordination negativt, vilket kan öka risken för skador under träning. Jag hade inte gärna utfört ett tungt benpass bakis eller med någon form av alkohol i kroppen. Men det är jag. Du kanske är en sån där som presterar som Hulken dagen efter en bläckfylla.

    Kör bara kör i så fall tänker jag (Kör inte bil bara, det uppskattas sällan av lagens långa arm eller övriga medtrafikanter).

  6. Sömnkvalitet: Alkoholkonsumtion kan påverka sömnkvaliteten, vilket är viktigt för återhämtning och prestation. Ni som coachas av mig vet vilken inbiten sömnnazist jag är och hur mycket jag tjatar om vikten av bra sömnkvalitet för att orka prestera i livet och på träningen.

Personligen skulle jag aldrig bege mig till gymmet efter en utekväll med alkohol inblandat. Än mindre dricka alkohol på en tävlingsdiet - no way!

Anledningen till det är så löjligt simpel att jag vill vara på "alerten" och ge kroppen den bästa näringen för att kunna prestera optimalt på mina träningspass.

Med alkohol i systemet kommer det inte hända.


Jag tillhör den där skaran av människor som blir kass i nästan en halv vecka efter att jag druckit alkohol, och det är långt ifrån värt det.


Men, jag utgår ifrån att de flesta av oss är vuxna, uppåtgående och självständiga individer, räknar jag också med att vi är fullt kapabla att fatta våra egna beslut kring alkoholintag.


Ett glas vin eller öl i goda vänners sällskap, någon gång då och då, kommer knappast påverka din träning i större utsträckning. Allt beror naturligtvis på hur känslig du är och vad du har för mål med din träning och kosthållning. :)

Jag säger som jag brukar: "Du kan äta och dricka allt. Men inte alltid".



 
 
 

Comments


bottom of page